Het belang van screening en zelfonderzoek

De maand oktober is de internationale actiemaand in de strijd tegen borstkanker. Volgens recente cijfers treft de ziekte meer dan 10.000 nieuwe patiënten per jaar in België.

Zelf-onderzoek en screening kunnen het ontstaan van borstkanker niet voorkomen, maar ze zorgen er wel voor dat meer borstkankers vroegtijdig worden ontdekt en behandeld. De behandeling is vaak ook minder zwaar, terwijl de kans op volledig herstel ook groter is.

We willen daarom iedereen, van elke leeftijd, aanraden om heel regelmatig, best de week na de menstruatie, de borsten te onderzoeken. Omdat alleen jijzelf weet hoe die aanvoelen en omdat alleen jij het snelst veranderingen kan opmerken.

Let daarbij op elke vorm van onregelmatigheid die anders aanvoelt dan voorheen, zoals een ingetrokken tepel, putje of knobbeltje in de borst, vochtverlies uit de tepel. Niet elke onregelmatigheid is borstkanker. Wist je dat in de meerderheid van de gevallen (zelfs meer dan 75%) de onregelmatigheid goedaardig is?

Uit een recente studie die werd opgezet door Pink Ribbon blijkt dat heel veel vrouwen, zelfs 1 op 3 hun borsten niet (durven) bekijken en dit vooral in de jongere leeftijdsgroepen onder de 35 jaar zo is. Nochtans is ook die groep vrouwen het meeste kwetsbaar. Zo zien we een stijgend percentage aan borstkankerdiagnoses op jongere leeftijd (pre-menopauze). Vroegtijdige detectie is van groot belang voor een gunstige prognose naar genezing toe, en zelfonderzoek is daartoe cruciaal. 

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Borstkanker geeft vrouwen van 50 tot en met 69 jaar bovendien de kans om elke twee jaar een kwaliteitsvolle screeningsmammografie te laten nemen. Het onderzoek is volledig gratis wanneer je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. Je betaalt dus ook geen remgeld. Maar de leeftijdscategorieën onder de 50jaar liggen niet vervat in screeningsprogramma's en hebben dus vooral nood aan een bewustwordingscampagne rond borstkanker. 

Er zijn enkele factoren die het risico op borstkanker vergroten, zoals leeftijd, roken, maar ook weinig beweging of overgewicht. Ook erfelijkheid of familiale belasting kan een rol spelen. 

Inzake borstkanker is er de laatste jaren, met de ontdekking van het BRCA-gen, een shift gekomen naar preventie. Ondertussen zijn meerdere genen ontdekt alsook meerdere risicofactoren beschreven. Wat genetische en familiale belasting betreft, kan je hier meer info vinden Genetische factoren

Met onze campagne 'Laat ze scannen', in samenwerking met Tietje, willen we iedereen oproepen regelmatig, minstens één keer per maand, tot zelfonderzoek over te gaan en willen we meer bewustwording creeëren naar alle leeftijdscategorieën toe.