Karine

zaterdag 29 september 2018

‘Dingen gaan kapot, soms worden ze hersteld, en in de meeste gevallen realiseer je je dat ongeacht wat er kapot gaat het leven zich zo herschikt dat je gecompenseerd wordt voor je verlies, soms op een prachtige wijze’.

Dat staat te lezen in een heel mooi boek, waarvan de inhoud en schrijver (vermoedelijk) niets met borstkanker te maken hebben. Maar het is zowat exact het verhaal van Karine Tollenaere.

Karine kreeg de diagnose borstkanker in juli 2015, middenin de bloei van haar carrière. Ze had een boeiende kaderfunctie in een groot internationaal bedrijf en had tot op dat ogenblik geleefd voor haar werk en haar gezin. Toen ze, na de zware behandeling, op het punt stond haar werk te hervatten, in september 2016, kreeg ze onverwacht haar ontslagbrief. Niets zo hard, niets zo meedogenloos.

Toen we Karine spraken voor een kort interview viel meteen haar positiviteit en enthousiasme op. ‘Waarom treuren en negatief zijn om het verleden?’ stelt Karine heel duidelijk. ‘Je hebt  de keuze: heel hard piekeren, aan jezelf twijfelen, angstig en verdrietig zijn om wat de toekomst nog zal brengen, of trachten de situatie om te buigen in iets positiefs’. Of droom groot en je problemen worden kleiner.

Ze werd na haar behandeling ook met lymfoedeem geconfronteerd en de beperkingen die lymfoedeem met zich brengt, voornamelijk ook wat kledij betreft. En precies daarin heeft Karine haar nieuwe uitdaging gevonden. En hoe!

Haar gevoel voor mode, haar talent in zakendoen, haar energie en drang naar uitdaging, het bracht haar waar ze vandaag staat: Neliane. Een kledinglijn die er speciaal is voor de lymfodeempatiënt maar net zo goed door eenieder kan worden gedragen. Ze deed een uitgebreid marktonderzoek, ging aan de slag met een styliste, zelf ook borstkankerpatiënte, ging advies inwinnen bij tal van instanties, artsen en ontwerpers in de modeindustrie, waaronder Nathalie Vleeschouwer die haar in dit project graag wilde steunen en haar mentor werd. ‘Ik startte met poncho’s voor het grote publiek, ter financiering van de kledinglijn. Dit alles leidde uiteindelijk vandaag tot de eerste capsulecollectie die momenteel op de markt is.’

Je kan haar kledinglijn online verkrijgen via www.neliane.com, in speciaalzaken, zoals ‘Altijd Mooi’, de haarkliniek Jeangout en in een aantal mooie boetieks, waarvan je de adressen op de website kan vinden, maar het is zeker de bedoeling om dit alles nog verder uit te breiden.

‘Neliane is heel symbolisch ook, de naam van mijn mama die aan kanker is gestorven. Het logo belichaamt tevens de metamorfose van een lelijke eendje tot een zelfverzekerde zwaan’, vult Karine nog even aan. Zo mooi.

En daar blijft het niet bij. ‘Het is de aard van het beestje’ schatert ze. Naast haar kledinglijn, heeft ze een aantal nieuwe projecten gelanceerd, en won ze heel recent ook een Big Questions Award. Ze kon de studenten aan Universiteit Gent overtuigen om onderzoek te doen naar een nieuwe applicatie dat risicopatiënten in staat stelt om in de thuisomgeving de eerste symptomen van lymfoedeem vroegtijdig te detecteren en precies dat sleepte de award in de wacht. Het prototype wordt dit jaar verder uitgewerkt aan de universiteit van Gent en Athene.

Of het daar stopt? Ze zegt van niet. En we geloven haar oprecht. We zijn heel blij haar te mogen kennen en heel blij dat ze onze organisatie zo genegen is. Binnenkort komt ze haar verhaal vertellen en haar kledinglijn tonen op onze aankomende In*Teams. Snel meer daarover!

En nog iets: ze had deze week haar borstreconstructie bij Prof. Dr. Blondeel aan het UZ Gent. Een reconstructie met eigen weefsel. En ze is vooral opgelucht en heel blij dat ze die stap heeft gezet. ‘Ik ben zo blij met het mooie resultaat’. Dat was haar eerste Whatsapp bericht van een aantal dagen geleden. Succes Karine. En geniet. Van je gezondheid, je succes met Neliane en alle andere uitdagingen die je pad ongetwijfeld nog zullen kruisen.