Een borst uit de bioprinter

maandag 6 mei 2019

In het lab gegroeide borsten, op maat van de patiënt, op basis van 3D-scans van het lichaam. Dat is de grote droom van de wereldvermaarde plastisch chirurg Phillip Blondeel.

Jaarlijks gaan zo'n 3.000 vrouwen onder het mes voor een borstreconstructie. ©REUTERS

Het is een van de spannendste onderzoeksdomeinen voor biowetenschappers: tissue engineering, het kweken, printen en programmeren van menselijk weefsel. Volgens de wereldvermaarde plastisch chirurg Phillip Blondeel rolt de borst van de toekomst gewoon uit de bioprinter.

Elk jaar gaan zo’n drieduizend vrouwen onder het mes voor een borstreconstructie. Het gaat meestal om kankerpatiëntes die een borst verloren of erfelijk belaste vrouwen die kozen voor amputatie om kanker te voorkomen. Blondeel – bijgenaamd ‘de borstenbeeldhouwer’ – pionierde 25 jaar geleden met een techniek waarbij patiënten een nieuwe borst kregen gemaakt uit eigen vet en huid. Tot dat moment was de enige optie een implantaat uit siliconen.

Als plastisch chirurg ben je elke dag bezig met het herstellen van aangetaste of verdwenen lichaamsdelen’, zegt Blondeel, verbonden aan de universiteit van Gent. ‘In 80 procent van de gevallen gaat het om huid of onderhuids weefsel. Dat lossen we meestal op door weefsel op het eigen lichaam te verplaatsen, maar optimaal is dat niet. Bij een borstreconstructie halen we het weefsel meestal uit de buik. Dat laat niet alleen een litteken na, het materiaal is ook niet echt op maat.’

Al jaren zoeken chirurgen naar een methode om de ingreep sneller, lichter en onzichtbaar te maken. De sleutel kan weleens liggen in de snel evoluerende wereld van tissue engineering, het kweken, printen en programmeren van weefsel op basis van stamcellen. Stamcellen zitten in beenmerg, maar ook in vet. Ze kunnen uitgroeien tot eender welke andere cel.

Over de hele wereld zijn chemici en ingenieurs duchtig aan het knutselen met de kleinste bouwsteentjes van het leven. Uit stamcellen wordt vandaag al huid, vet, bot en haar gegroeid. De bedoeling is om op termijn op maat gemaakte lichaamsdelen of zelfs hele organen uit petrischaaltjes en de bioprinter te laten rollen en te transplanteren. Het is ook de grote droom van Blondeel: in het lab gegroeide borsten, op maat van de patiënt, op basis van 3D-scans van het lichaam.

Lees het volledige artikel op:

https://www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/een-borst-uit-de-bioprinter/10081878.html